Ιστορικό

Ήταν Σεπτέμβρης του 2004

και η Ελλάδα μόλις είχε τελειώσει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κολύμβηση της Αλεξανδρούπολης θα άλλαζε κυριολεκτικά σελίδα καθώς ένας νέος κολυμβητικός σύλλογος έμπαινε στον ελληνικό αθλητικό χώρο.Το όνομά του:

«Όμιλος Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης»

και πρέπει να επισημάνουμε ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1993 αλλά οι δραστηριότητές του μέχρι το 2004 ήταν μόνο ιστιοπλοϊκές.

Αφορμή ήταν η ξαφνική απόλυση των σημερινών προπονητών του Ο.Φ.Θ.Α. Γιώργου Τυλιγαδά και Τάσου Καλλιτσάρη από το ΝΟΑ, τον Αύγουστο του 2004 και βαθύτερη αιτία η τελματωμένη νοοτροπία που επικρατούσε στην κολύμβηση της πόλης, όπως αποδείχτηκε τα μελλοντικά χρόνια . Πολλοί γονείς τότε συμπαραστάθηκαν στους 2 προπονητές και ζήτησαν να δημιουργηθεί ένας άλλος κολυμβητικός σύλλογος με πρωτεργάτες τη Χριστίνα Ρουσσίδου και τον Χρήστο Αρίκα. Αυτοί οι δύο σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της διαδικασίας δημιουργίας από το μηδέν της ενεργοποίησης του κολυμβητικού τμήματος του Ο.Φ.Θ.Α., κυριολεκτικά την τελευταία χρονική στιγμή
Ο τότε (και σήμερα επίτιμος) Πρόεδρος του Ο.Φ.Θ.Α. κ. Στέλιος Βαγενάς ήταν αυτός που αμέσως δέχτηκε την πρόταση των ανθρώπων που θέλησαν να αλλάξουν το κολυμβητικό σκηνικό στην Αλεξανδρούπολη και εμπιστεύτηκε στα χέρια των 2 παραπάνω προπονητών το τεχνικό μέρος του τμήματος. Οι γονείς που ακολούθησαν τους προπονητές των παιδιών τους στον Ο.Φ.Θ.Α. , δεν πέρασαν καθόλου ήσυχες μέρες, καθώς αναγκάστηκαν να προσφύγουν στην αθλητική δικαιοσύνη για να ελευθερωθούν τα παιδιά τους και να μπορούν να πάρουν μέρος στους αγώνες.
Η ιστορία όμως καταθέτει πάντα αποδείξεις και μετά από 15 χρόνια ζωής, ο Ο.Φ.Θ.Α. παραμένει πρώτος σύλλογος της Αλεξανδρούπολης αλλά συγκαταλέγεται και στους καλύτερους στην Ελλάδα(δεν είναι λίγες οι φορές που βαθμολογικά είναι πρώτος επαρχιακός σύλλογος) με τους κολυμβητές του κάθε χρόνο να συμμετέχουν αγωνιστικά σε όλες τις κατηγορίες(από 6 χρονών μέχρι Ανδρών- Γυναικών) και να αυξάνουν τη συγκομιδή των μεταλλίων από ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις.
Το πλήθος των ανθρώπων που εμπιστεύονται έναν σύλλογο είναι σίγουρα δείκτης της σοβαρής και αξιόπιστης δουλειάς που γίνεται σ’ αυτόν. Γι αυτό λοιπόν, το γεγονός ότι ο Ο.Φ.Θ.Α. είναι ο σύλλογος με τους περισσότερους αθλητές στην Αλεξανδρούπολη, δημιουργεί την ανάγκη να συνεχιστεί με ζήλο και μεράκι αυτή η δουλειά από Διοικητικό Συμβούλιο, προπονητές αλλά κυρίως από τους γονείς που ακούραστα στηρίζουν τα παιδιά τους.